Як новачкові розібратися в бджільництві та почати розводити бджіл

Усім відомо, що мед — це дуже корисний та екологічно чистий продукт, який з іншими продуктами бджолярства (перга, прополіс, віск, маткове молочко) входить до складу багатьох лікарських засобів як традиційної, так і народної медицини. Ще в часи Київської Русі мед завжди був присутній на столі, і без нього не обходилось жодне свято. Бджолярство — це колись досить потужна галузь сільського господарства, яка сьогодні сконцентрована у приватних руках.

Бджолярство: що це таке та з чим його їдять

Основне завдання сучасних бджолярів — це догляд за бджолами та видобуток меду. Будь-який бджоляр має добре знати свою справу. Це означає, що він повинен бути уважним та спостережливим, що перш за все потрібно для того, щоб вірно оцінювати стан не тільки кожної бджолиної сім’ї, але й кожної комахи.

Протягом року доглядаючи бджіл, бджоляр має купу роботи:

  • створення нових бджолосімей;

  • проведення племінної роботи;

  • виведення та заміна маток;

  • відкачка меду;

  • перероблення воскової сировини;

  • ремонт вуликів та інвентарю;

  • створення кормових запасів;

  • вивіз пасіки у місця медозбору;

  • підготовка пасіки до зимівлі;

  • здійснення регулярних санітарно-гігієнічних заходів.

Варто зазначити, що у роботі з бджолами є досить багато тонкощів. Отже, бджоляр має добре вивчити біологію, життя бджіл, їх шкідників та хвороби, методи захисту, питання утримання та розведення цих цікавих комах. Більш того, робота з ними потребує спритності рухів, обережності та винахідливості.

Окрім знання біологічних та фізичних особливостей бджіл, усіх нюансів техніки бджільництва дуже важливо розбиратися в рослинах-медоносах, сортах меду, а також супутніх продуктах бджільництва та способах їх перероблення. Звісно, що пасіка повинна знаходитися в екологічній місцевості, тобто якомога далі від міста.

Що потрібно для успішного бджолярства

Як уже було сказано раніше, робота бджоляра має дуже багато особливостей. Отже, щоб успішно займатися цією справою потрібно навчитися правильно поводитися з бджолами, регулярно ознайомлюватися з сучасними технологіями бджільництва, вміти вираховувати різні закономірності між кількістю бджолосімей, кількістю медоносних рослин, порами року та середніми показниками сезонних температур.

Крім усього цього, пасічник має придбати спеціальний інвентар.

Інвентар бджоляра:

  • вулики;

  • захисний костюм;

  • димар;

  • стамеска, дріт, ножі;

  • навощувач;

  • вощина;

  • роївня;

  • медогонка;

  • ємності для меду.

Заняття бджільництвом завжди повністю змінює спосіб життя пасічника, адже бджоли дуже не люблять різких запахів, у тому числі алкоголю, тютюну, парфумерії. У бджоляра також не має бути алергії на бджолину отруту та мед. Адже бджоли це комахи, які мають жало та час від часу його використовують, що для алергіків може мати досить серйозні, а інколи й фатальні наслідки.

Сучасне бджільництво базується на трьох китах: працьовитість, терпіння, відповідальність. Незалежно від пори року пасічники завжди мають повно роботи. Наприклад, узимку вони доглядають за бджолами, ремонтують вулики та інструменти. Навесні у бджолярів інші турботи — треба робити оцінку стану бджолосімей після зимівлі та починати підготовку бджіл до сезону медозбору. Влітку — треба контролювати кількість комах, ловити рої, займатися відкачуванням меду. Осінь — це пора для підбивання підсумків та підготовки пасіки до зимівлі. І так триває з року в рік!

Згідно зі статистикою більше ніж 90 % всіх бджолосімей сьогодні зосереджено в приватних господарствах, а 100% меду, який потрапляє у продаж, здобутий зусиллями фермерів. Прибуток пасічника завжди залежить від розміру його виробництва. Якщо бджоляр є любителем та хоче збирати мед тільки для себе, то для цього буде достатньо 3-4 вуликів. Щоб пасіка приносила хоч невеликий прибуток, необхідно мати близько 10–15 вуликів. Маючи необхідні знання та досвід, можна і при невеликій кількості бджолосімей збирати пристойний урожай. Варто зазначити, що мед — це далеко не найдорожчий продукт бджільництва. Побічні продукти бджільництва — прополіс, віск, перга, маткове молочко коштують набагато дорожче та користуються більшим попитом.

Де брати потрібну інформацію, купити вулики та інший інвентар

Сьогодні знайти потрібну інформацію про бджолярство зовсім не є проблемою. Окрім спеціальних друкованих видань по розведенню бджіл в мережі повно інформації щодо цієї тематики, яка знаходиться як у текстовому форматі, так і у форматі відеороликів (дивіться наш канал).

Придбати усе необхідне бджоляр може у спеціальних магазинах, які мають у продажу усе: від спецодягу до вуликів. Наш інтернет-магазин пропонує різноманітні товари для бджолярства та відправляє їх по всій Україні. Для ознайомлення з асортиментом та отримання консультації потрібно перейти на наш вебсайт.



все статьи