Трактори: основна класифікація, особливості та сфера використування

На сьогоднішній час трактори, мото- та мінітрактори мають широке поширення і не тільки в господарюванні. Такі транспортні засоби зараз активно експлуатуються на виробництві, у комунальній сфері, на будівництві доріг та нерухомості. І це зрозуміло — така техніка має декілька важливих переваг. Це компактність, економічні витрати пального, відмінна маневреність та універсальність. Ще один важливий фактор — ціна набагато менше повногабаритної техніки. А це дає можливість придбати такі трактори усім бажаючим.

Конструктивні особливості тракторів

Трактори та габаритні машини мають певні відмінності, та все ж їх конструкції багато у чому однакові. У їх складі є такі елементи, як:

  • двигун бензиновий або дизельний;
  • ходова частина;
  • трансмісія;
  • механізми управління;
  • органи управління;
  • робоче обладнання;
  • допоміжні складові.

Бензинові та дизельні двигуни мають свої переваги та особливості. Та все ж більш потужними і зручними в обслуговуванні вважаються ТЗ з дизельними двигунами. Управління тракторами нагадує відповідні елементи автомобіля — така техніка обладнана кермом та педалями. Відмінність у тому, що в пристрої є декілька важелів для управління навісним механізмом.

трактори з піддашком та без

В конструкції ходової частини машини, залежно від типу, може бути передбаченим колісний або гусеничний механізм. У першому випадку техніка в умовах бездоріжжя демонструє більшу прохідність. Але вага таких ТЗ набагато вище колісних моделей.

Види тракторів, їх відмінності

Техніка для використання у особистому господарстві, залежно від своєї потужності, маси та можливостей, буває декількох видів. Це можуть бути:

  • легкі. Потужність таких машин до 15 к. с. Вони підходять для використання на дачі. Таким мототракторам властиві малі габарити і висока маневреність. Вони можуть по бездоріжжю пересуватися на високій швидкості;
  • середні. Потужність техніки досягає 15-30 к. с. Такі моделі експлуатуються у городі та на присадибній ділянці, дозволяючи повністю механізувати ведення господарства;
  • важкі. Потужність мінітракторів понад 30 к. с. Їм властиві такі якості, як надійність, висока прохідність, витривалість. Інколи в конструкцію таких моделей входить повнопривідний ходовий механізм з колісною формулою 4х4. Запчастини для такої підвіски виготовляли зі спеціальних металевих сплавів, з високим показником стійкості до корозії.

Також існує класифікація тракторів по їхнім країнам-виробникам. Експерти відрізняють техніку російського, японського та китайського виробництва. Вони використовуються фермерами та власниками приватних господарств. 

трактор для господарства: фермерського або приватного

Мототрактори 

Мототрактори використовуються з додатковим обладнанням. Це дозволило техніці стати універсальною та розширило спектр її використання. З її допомогою орють, культивують, видаляють бур'яни, сіють насіння, садять та викопують картоплю, займаються заготівлею сіна. На причепі можливо транспортувати вантажі. А ще така техніка — помічник у комунальному господарстві по прибиранню снігу та листя.

Вибір сільгосптехніки пропонує компанія “Агромеханіка” для приватних, невеликих фермерських господарств, комунальних служб за доступною ціною. Компанія має офлайн-магазини у Києві та Вінниці, власну службу підтримки. Способи оплати зручні. При покупці можна бронювати товари з сайту. Можлива консультативна допомога менеджерів по одному з номерів контактних телефонів.



все статьи